BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 186

Pandemien tvinger Thailands enslige mødre til tøffe valgMed en pandemi som utfordrer de enslige mødres økonomi og meden familie å forsørge, jobber Pah (33), en enslig mor, med tilfedlige jobber på dagtid og er bartender i Bangkoks underholdningsindustri om natten. Hun er en av et stort antall endlige mødre som er offer for Thalands øknomiske kollaps.

Sørøst-Asias nest største økonomi har så langt unngått den verste smitteutbruuddene.
I stedet er de rammet av de økonomiske kostnadene når landet stengte grensene og turistene forsvant som dugg for solen, skriver nettstedet Voice of Amerika.

Mandag denne uken kunngjorde Office of National Economic and Social Development Council (NESDC) en nedgang på 6,1% i bruttonasjonalprodukt i 2020, den verste på to tiår.

Dette året har startet dårlig, med nye nedsteninger og de internasjonale turistene som fortsatt glimrer med sitt fravær. Grunnen er landets karanteneplikt, noe som skremmer turistene fra å komme.

NESDC sier advarende at turistene neppe kommer tilbake før langt inn i fjerde kvartal dersom vaskinenprogrammene i verden går sin gang og reisebegrensninger letter og den lange karanteneplikten forsvinner.

Pandemien har ført til at myndighetene har oversett mange av rikets fattigste, spesielt kvinner fra de thailandske provinsene som ofte er familieforsørgere. Blant dem er 33 år gamle Pah.

Hun har en 12 år gammel datter hjemme i den folkerike, men fattige nordøstlige Isaan-regionen, Sri Saket.

Pah flyttet til Bangkok for flere år siden for å jobbe i detaljhandel. Hun er den eneste pålitelige inntekten for en familie som også består en eldre mor og to yngre søsken.

– Jeg har mistet mer enn halvparten av inntekten min under det andre utbruddet. Så jeg tar alle tilgjengelige jobber ... fra å stryke klær til å pakke esker for folk som flytter, sier hun.

Millioner av kvinner, mange alenemødre, har reist fra landsbygda til Bangkok og turist-hotspots som Pattaya og Phuket for å jobbe i servicesektoren, fra restauranter og barer, til massasjeklinikker og landets store sexindustri.

Da det andre utbruddet halverte inntekten, hadde Pah lite annet valg enn jobbe i en bar på gaten som ulovlig solgte øl og brennevin, i et av Bangkoks horedistrikter.

– Jeg er veldig stresset over det å skaffe penger. Det påvirker virkelig min mentale helse. Men jeg har så mye ansvar, og jeg må sørge for at jeg fremdeles kan forsørge familien min, sier hun til Voice of Amerika.

Statistikk og rene tall finnes knapt siden stor del av befolkningen har uformelle jobber, som ikke er registert noe sted.

– Kvinner er overrepresentert i sektorene og jobbene som er hardest rammet av pandemien, mange jobber i ulike produksjonsbedrifter som tekstilindustrien, omsorgstjenester og ikke minst i turistindustrien, sier UN Women Thailand til Voice of Amerika. – De er i de mest sårbare typer arbeid med minst beskyttelse, for eksempel arbeidere i den uformelle sektoren, selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Situasjoen til kvinnene blir forverret av ansvaret de har hjemme, fra omsorg for barn og eldre, til husholdning.

I et tegn på den økonomiske elendigheten som griper om seg i Thailand ser en bilder i thailandske sosiale medier med lange køer av eldre som ikke har kunnet registrere seg for den siste utdelingen på 7000 baht, en ordning kalt «vi-vinner», fordi de ikke har en smarttelefon.

Det er enda mer nedslående for hundretusener av kvinner i Thailands enorme sexindustri, som regjeringen stort sett holder øye med, men ikke anerkjenner som legitimt arbeid, og derfor er kvinner i bransjen ikke kvalifisert for regjerings hjelpetiltak.

– Åtti prosent av sexarbeidere er mødre, mer enn 40% er alenemødre, sier Thanta Laovilawanyakul, koordinator for Empower Foundation, til Voice of Amerika.

I en studie, som stiftelsen utga i 2017, fant at i gjennomsnitt sørger hver sexarbeider for fem familiemedlemmer.

(pf) Kilde: Voice of Amerika Foto: AP