BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 745

Tusenvis på sykehus av Chiang Mais alvorlige forurensningLuftveissykdommer og allergier forårsaket av alvorlig luftforurensning har ført til at så mange som 12.671 personer er blitt innlagt på Maharaj Nakorn Chiang Mai sykehus siden 1. januar i år.

Det faktiske antallet er imidlertid langt høyere enn rapportert fordi mange pasienter ikke kunne legges inn på grunn av manglende kapasitet på sykehuset, sa Dr Bannakit Lojanapiwat, dekan ved Chiang Mai Universitys medisinske fakultet.

Dr Bannakit ble sitert i en pressemelding fra universitetet fredag.

– Leger og folkehelsepersonell jobber døgnet rundt for å gi best mulig helsehjelp til publikum. Men folk bør også ta vare på helsen for å forhindre alvorlige symptomer fra luftforurensning, sier han.

Legen rådet folk til å holde styr på luftkvaliteten i deres område via mobilapplikasjoner som Air4Thai, AirVisual og เช็คฝุ่น (støvsjekk).

– Dersom nivået av PM2.5 overstiger 50 mikrogram per kubikkmeter luft [μg/m3], bør du unngå å oppholde deg utendørs for lenge, sier han. – I områder med PM2.5 over 150 μg/m3 bør folk holde seg innendørs, lukke vinduene og slå på klimaanlegg eller renseapparater som kan filtrere støvpartikler.
– Hvis du må gå ut, sørg for å bruke N95 ansiktsmasker.

Chiang Mai har blitt rammet av alvorlig forurensning de siste månedene på grunn av brenning av gårdsavfall og skogbranner, både i Thailand og i nabolandene.

PM2.5 refererer til støvpartikler som er 2,5 mikrometer eller mindre i diameter som lett kan inhaleres. Langvarig eksponering for slike fine partikler har vært knyttet til mange kroniske sykdommer, inkludert akutte lunge- og hjerteproblemer.

Den sikre grensen for PM2.5-forurensning satt av Thailand er 50 μg/m3, selv om Verdens helseorganisasjon setter den til 12 μg/m3.

Dr Bannakit har oppfordret familier til å overvåke helsen til de i sårbare grupper som små barn, eldre og de med kroniske helseproblemer. Hvis de viser symptomer som hyppig hoste, pustevansker, tetthet i brystet eller svimmelhet, bør de tas til legen umiddelbart.

Legen rådet også folk i Chiang Mai til ikke å øke forurensningsproblemene ved å brenne søppel og gårdsavfall.

Chiang Mai har toppet den globale luftforurensningsrangeringen den siste uken. Ifølge Iqair.com kom Chiang Mais AQI (luftkvalitetsindeks) inn på det farlige nivået på 319, langt foran 167 i Wuhan-byen i Kina og 165 i Taiwans Kaohsiung.

Kilde: The Nation
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand