Stacks Image 352

Biden med tiltak for 150 millioner dollar til ASEAN-landeneUSAs president Joe Biden åpnet et toppmøte sørøst-asiatiske ledere med et løfte om å bruke 150 millioner dollar på regionens infrastruktur, sikkerhet, pandemiberedskap, og annen innsats innrettet for å motvirke innflytelsen fra rivaliserende Kina.

Fra Asean deltok statsledere fra Brunei, Indonesia, Kambodsja, Singapore, Thailand, Laos, Vietnam, Malaysia og Filippinene. Bare Myanmar var fraværende, som følge kuppet i fjor og etterfølgende indre voldelige konfliker.

Mens Russlands invasjon av Ukraina er på agendaen, håper Bidens administrasjon at innsatsen vil vise at Washington fortsatt er fokusert på ASEAN-regionen og den langsiktige utfordringen til Kina.

I november lovet Kina 1,5 milliarder dollar i utviklingshjelp til ASEAN-landene, over en tre års periode for å bekjempe pandemien og fremme økonomisk bedring.

Den nye økonomiske forpliktelsen inkluderer en investering på 40 millioner dollar i infrastruktur beregnet på å bidra til å avkarbonisere regionens strømforsyning og 60 millioner dollar i maritim sikkerhet, samt rundt 15 millioner dollar i helsefinansiering. Ytterligere finansiering vil hjelpe landene med å utvikle lover om digital økonomi og kunstig intelligens.

Den amerikanske kystvakten vil også utplassere et skip til regionen for å hjelpe lokale flåter mot det Washington og land i regionen har beskrevet som Kinas ulovlige fiske.

Toppmøtet markerer første gang Aseans ledere samles som en gruppe i Det hvite hus og deres første møte arrangert av en amerikansk president siden 2016.

Landene deler mange av Washingtons bekymringer om Kina. Kinas hevdelse av suverenitet over store deler av Sør-Kinahavet har satt det mot Vietnam og Filippinene, mens Brunei og Malaysia også gjør krav på deler.

(we) Kilde: Bangkok Post

Slik ser du norsk TV i Thailand!