Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Økonomiske konsekvensene av tropiske stormer kan øke i Thailand



Thailand er i hardt vær etter at flere provinser i øvre Thailand har blitt rammet av kraftig regn og oversvømmelser.

Turistdestinasjoner som Chiang Mai og Phuket er også rammet, noe som får konsekvenser for den nasjonale økonomien.

Den nordlige Chiang Rai-provinsen ble hardest rammet av flom og jordskred som følge av supersyklonen Yagi, som herjet i Vietnam og brakte med seg kraftig regn til Myanmar og Thailand.

Den thailandske industriforeningen anslo de økonomiske kostnadene for Chiang Rai og nærliggende provinser til mellom 25 og 27 milliarder baht som følge av den første flombølgen.

Men kort tid etter oppsto det flom i Lampang- og Chiang Mai-provinsene etter at den tropiske stormen Soulik førte med seg kraftig regn i de nordlige områdene.

Krungsri Research anslår at flomskadene i år kan komme opp i 46,5 milliarder baht, eller rundt 0,27 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Omfanget av skadene vil imidlertid avhenge av hvor effektive myndighetene er i håndteringen av katastrofen, og hvor godt den private sektoren har lykkes med å beskytte fabrikkene sine i industriparkene, for eksempel ved å drenere bort vann eller begrense skadene.

Bedre forberedelser vil sikre at konsekvensene blir mindre enn under den store flommen i 2011, mener analysehuset.

Det vil også avhenge av hvor mange stormer som utvikler seg i Stillehavet, og hvor mange av dem som rammer Thailand.

– Det er ventet at rundt ni stormer vil utvikle seg i Stillehavet, men det er ennå usikkert hvor mange av dem som vil komme inn over Thailand og påvirke været i landet.

– Historisk sett vil rundt 10 prosent av dem nå Thailand, men det kan endre seg i år, sier Seree Supratid, direktør ved Rangsit University's Climate Change Center.

Adis Israngkura, økonom ved School of Development Economics ved National Institute of Development Administration, sier at det er vanskelig å anslå skadene fordi alvorlige oversvømmelser vanligvis påvirker både kontantstrømmen og anleggsmidlene til ofrene.

– Når folk reparerer hjemmene sine eller sine forretningslokalene, vil inntektene strømme til leverandører og arbeidere, legger han til.

Sammenlignet med Vietnam og Filippinene er Thailand mindre sårbart for konsekvensene av supertyfoner.

For eksempel ble Hai-Phong, en industriby i Vietnam, hardt rammet av supertyfonen Yagi, som gikk i land i Quang Ninh-provinsen og Hai Phong City i Vietnam den 7. september.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, som siterer vietnamesiske myndigheter, rapporterte at nesten 190.000 hjem ble oversvømmet, skadet eller ødelagt, minst 325 mennesker ble meldt omkommet eller savnet, og anslagsvis 1,6 millioner mennesker ble rammet totalt.

Supertyfonen ble nedgradert til en tropisk storm da den nådde det øvre nordøstlige og nordlige Thailand og Myanmar, og førte med seg kraftig regn.

– Sammenlignet med Hai Phong er Thailands Eastern Economic Corridor [EEC], landets industrielle knutepunkt, også mindre utsatt for tyfonen på grunn av sin geografiske beliggenhet, sier Thon Thamrong-nawasawat, assisterende dekan ved Kasetsart Universitys fakultet for fiskeri og en anerkjent marinøkolog.

Hai Phong er den største havnebyen i Nord-Vietnam, den tredje største byen etter Ho Chi Minh og Hanoi, og et av de viktigste industrisentrene i landet.

Thailands EEC-område er mindre utsatt for oversvømmelser som følge av stigende havnivå, siden det ligger høyere enn Bangkok, som bare ligger en meter over havnivå.

Alt i alt har Thailands geografiske beliggenhet fordeler sammenlignet med Filippinene og Vietnam.

– Til tross for at landet er naturlig skjermet fra kraftige tyfoner, har Thailand ikke klart å unngå kraftig regnvær, inkludert det som kommer med stormene, sier Thon.

Den store flommen i 2011 avslørte sårbarheten til hele landet, spesielt de sentrale slettene.

Etter flommen, som lammet hele landet, flyttet multinasjonale selskaper fabrikkene sine ut av sentrale provinser som Ayutthaya.

Japanske investorer endret strategi fra å konsentrere seg om Thailand til å diversifisere investeringene sine ved å etablere produksjonsanlegg også i andre ASEAN-land.

Et bedre varslingssystem ville ha redusert tapene, særlig hvis myndighetene kunne ha evakuert folk fra risikoutsatte områder før stormene, flommene eller jordskredene slo til.

I fremtiden kan det hende at folk må finne seg nye hjem, vekk fra katastrofeutsatte steder, ifølge ekspertene.

Seree og forskerteamet hans har laget applikasjonen Urban Hazard Studio, som hjelper folk med å velge hvor de vil kjøpe nye hjem i Stor-Bangkok.

– Bangkok ligger bare 1-1,5 meter over havoverflaten, og står i fare for å bli oversvømmet av det stigende havet. Det finnes illevarslende prognoser om at havnivået vil stige med en meter i løpet av de neste 80 årene, hovedsakelig på grunn av den globale temperaturstigningen.

– Dette anslaget kan dobles eller tredobles hvis isbreene på Nord- og Sydpolen begynner å smelte, advarer Seree.

En alvorlig oversvømmelse i Bangkok vil være en katastrofe for økonomien, ettersom hovedstaden er landets finansielle nervesenter.

Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra hadde lansert ideen om å skape landområder og bygge en demning for å beskytte Bangkok mot stigende havnivå.

Mange land prøver ut ulike strategier. Singapore har også vært i gang med ‘landvinning’, mens Indonesia har begynt å bygge en ny hovedstad, ettersom Jakarta synker i raskt tempo, samtidig som landet står overfor trusselen om stigende havnivå.

– Utfordringen er hvordan man skal finansiere slike megaprosjekter, ettersom de krever store pengesummer, sier Thon.

Kilde: Thai PBS

RSS