Stacks Image 789
Stacks Image 782
Stacks Image 793

Kina topper Thailands FDI-diagram, men mest investering går til Vietnam



Kina toppet listen over utenlandske direkte investeringer (FDI) i thailandske industriområder forrige måned, og sto for 23,68 % av den totale FDI på 14,76 milliarder baht.

Singaporeanske investorer ble nummer to (12,41%), etterfulgt av japanske (11,65%), indiske (6,39%) og taiwanske (6,02%), sa Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) søndag.

IEAT-guvernør Veeris Ammarapala sa at trenden med kinesiske virksomheter som flytter sine produksjonsbaser til Sørøst-Asia startet i fjor, med Thailand og Vietnam som de mest populære valgene for elektroniske produsenter på toppnivå.

– En annen faktor som driver kinesiske investeringer er avtaler som ble signert mellom de to landene på fjorårets Apec-toppmøte for å fremme felles investeringer under Kinas belte- og veiinitiativ og Thailand 4.0-politikken, sa Veeris.

Han la til at Kina også toppet listen for FDI i 2022 med 77,3 milliarder baht av de totale 433 milliarder baht. Deretter kom Japan med 50,7 milliarder baht, etterfulgt av USA (50,3 milliarder baht), Taiwan (45,2 milliarder baht) og Singapore (44,2 milliarder baht).

– Vi forventer å se at flere kinesiske investorer etablere produksjonsbaser i Thailand i år etter at Kina opphevet reiserestriksjonene for folket, sa han. – IEAT vil samarbeide med relaterte departementer for å fremme investeringer i målnæringer, inkludert elektriske kjøretøy, smart elektronikk, medisinsk, bio og sirkulær industri.

Administrerende direktør for logistikkselskapet WHA Corporation sa at de er kontaktet av flere kinesiske virksomheter som ønsker å kjøpe tomt i WHAs industriområder.

– I år vil vi sannsynligvis se flere kinesiske investorer etablere seg i Thailand enn i fjor, ettersom kinesiske produsenter ser etter nye markeder og baser for å unngå handelskonflikter med USA, sa Jareeporn Jarukornsakul.

WHA forventer at kinesiske investorer vil bidra med 50 % av selskapets tomtesalg i år, en økning fra 46 % i siste kvartal av 2022. De tre bransjene som antas å tiltrekke seg flest kinesiske investorer er elektriske kjøretøy, elektronikk og forbrukerprodukter.

WHA har også dratt nytte av at kinesiske produsenter har migrert til Vietnam, hvor de har bygget infrastruktur for elektronikkindustrien.

Viboon Kromadit, markedssjef og administrerende direktør i Amata Corporation, sa at selskapet har registrert økende salg i sine industriområder blant kinesiske investorer siden midten av 2022.

Kinesiske kunder står nå for nesten 50 % av selskapets salg, og passerer japanske kunder som pleide å være toppen, la han til.

Tomter på Amata industriområder blir kjøpt opp av kinesiske EV-, mat-, datasenter- og e-handelsbedrifter.

Viboon sa imidlertid at større kinesiske investeringer går til Vietnam, lokket av gunstigere FTA-forhold, spesielt innen fornybar energi.

– Vi ser også økende salg blant kunder fra Europa og USA, sa han.

Han advarte også den nye regjeringen om ikke å heve minstelønnen for høyt, da dette ville øke produksjonskostnadene og drive investorer vekk.

Kilde: The Nation
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand