Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Move Forward og Pheu Thai lover å takle husholdningenes økende gjeld



De to partiene som vant flest seter i det nylige parlamentsvalget, Move Forward og Pheu Thai, har kunngjort sine planer for å takle økende gjeld i husholdningene, som anses som et betydelig strukturelt økonomisk problem i Thailand og for tiden er rekordhøye på 15,09 billioner baht, ifølge National Economic and Social Development Council (NESDC).

Move Forward Partys gjeldsresolusjonspolitikk er å erklære krig mot uformell gjeld (ulisensierte långivere) ved å bevilge et budsjett på 10 milliarder baht til gjeldsrestrukturering (refinansiering). Regjeringen vil gripe inn som vert for å løse det ikke-systemiske gjeldsproblemet.

Gjennomføringen av disse tiltakene vil involvere statsministerens kontor, det nasjonale politikontoret, riksadvokatens kontor, skatteavdelingen og avdelingen for spesialetterforskning (DSI) i forhandlinger med kreditorene om å restrukturere gjelden for å for å hjelpe skyldnere med å betale ned gjelden.

For yrkesgrupper med høye gjeldsproblemer, som for eksempel (statlige) lærere, vil det komme en ny gjeldssaneringsplan som samler gjeld fra finansinstitusjoner og lærerkooperativer til én enkelt gjeldspost.

Enkeltlæreres gjeldsopplysninger vil bli utlevert til forretningsbanker for å vurdere risikoen ved å gi lån utover lærernes tilbakebetalingsevne. Det vil bli satt et tak på lønnstrekk, inntil 70 % av månedsinntekten, og lånerentene reduseres dersom lærerne har god tilbakebetalingshistorikk.

Når det gjelder skyldnere som skylder penger til statlige finansinstitusjoner, vil det bli iverksatt tiltak for å bistå de med god tilbakebetalingshistorikk. Hvis de har foretatt rettidig betaling for mer enn 12 avdrag, vil rentene reduseres med 10 %. Regjeringen vil gi budsjettstøtte for å kompensere for rentereduksjonen.

Pheu Thai har i som mål å løse gjeldsproblemer, inkludert landbruksgjeld, ved å suspendere tilbakebetaling av gjeld. Siden 90 % av thailandske bønder har gjeld, med en gjennomsnittlig gjeld på omtrent 430.000 baht per husholdning, vil partiet implementere et gjeldsmoratorium. I henhold til denne politikken vil bøndene få en 3-års avdragsperiode på både hovedstol og renter, sammen med tiltak for å øke inntektene. De vil kunne betale tilbake gjelden når gjeldsmoratoriet utløper.

SMB-er, som har 2,3 millioner kontoer og en gjeldsverdi på 200 milliarder baht, eller gjeld klassifisert som misligholdte lån (NPL), vil bli gitt et 1-årig gjeldsmoratorium parallelt med målrettet gjeldsrestrukturering i henhold til behovene til privat sektor. Dette vil gjelde alle SMB-er som tidligere var sterke, men som ble rammet av covid-19-krisen,

For de med uformell gjeld og identifisert som finansielt ekskludert fra det formelle kredittsystemet og mangler sikkerhet, antatt å telle rundt 1,4 millioner mennesker, foreslår Pheu Thai å bringe uformell gjeld inn i det formelle systemet gjennom konkurranse med uformelle långivere, og tilby lavere og sikrere renter. og statsgarantier gjennom støtte til såkalt Pico Finance.

Pheu Thai ønsker også å øke gjelden i systemet utenfor budsjettet ved å bevilge et budsjett for lånegarantier for å la regjeringen delvis påta seg risikoen for at publikum får tilgang til kreditt i systemet. Begge mekanismene vil samarbeide for å stoppe syklusen av gjeld utenfor budsjettet og føre til bærekraftige gjeldsløsninger, heter det fra partiet.

Kilde: The Nation


RSS