Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 186

Mange tviler på Thailands beredskap i den gradvise gjenåpningenDet er ulike meninger om statsminister Prayut Chan-o-cha sin erklæring i går kveld om Thailands gradvise gjenåpningsplaner med neste fase som starter 1. november. Mange er skeptiske til landets beredskap og om planene vil gjenopplive den døende reiselivsnæringen, ettersom nye smittetilfeller og dødtall fortsatt er høye, mens vaksinasjonsraten fortsatt er lav.

Med de thai-språklige hashtags #Prayut og #ReopeningTheCountry som er mest populære på Twitter, diskuterer thailandske nettbrukere hardt om planene. En bruker, @khunzakame, twitret på engelsk: «Til alle som ønsker å komme til Thailand, kom hit hvis du tør …» sammen med en graf som viser en oppadgående trend i smittetilfeller siden april 2021, skriver Thai PBS. En annen netizen, med brukernavn @PI3CHECK, har den samme advarselen i sin tweet: «Ok hør ... Hvis du vil reise i Thailand nå! Du bør passe på at thailandske mennesker kan smitte ! Fordi vi ikke har fått noen vaksiner ennå! Vær forsiktig!!»

Thailands daglige smittetall har vært over 10.000 de siste seks dagene, mens bare om lag 23,8 millioner mennesker, eller 34% av befolkningen, er fullstendig vaksinert med to doser. Mange av dem har blitt vaksinert med Sinovac-vaksine, noe som vil kreve et boosterskudd.

Mens noen er glade for nyheten om at det kanskje lettes noen restriksjoner fra 1. desember, spesielt opphevelse skjenkeforbudet og gjenåpning av utesteder, spør andre om hvorfor barer kan åpne igjen, men skolene skal være stengt.

Opposisjonspartiet Pheu Thai sier at det ikke motsetter seg regjeringens beslutning om å åpne Thailand for utenlandske reisende igjen 1. november, men tviler på landets beredskap til å takle ankomstene og utsiktene til en smitteøkning.

– Spørsmålet handler ikke om gjenåpning eller ikke, men hvordan vi skal åpne igjen og vår beredskap til å takle det, sa Paopoom Rojanakul, assisterende generalsekretær i partiet, på en pressekonferanse i morges (tirsdag) på partiets hovedkontor .

Han sa at Thailand langt fra er klar, og påpekte at smittefrekvensen i flere provinser som er populære blant turister fremdeles er høy, og at landets helsevesen bare håndterer innenlandske saker mens mindre enn 70% av landets befolkning har blitt vaksinert.

Han bemerket at USA holder Thailand på listen over land som skal unngås, mens EU har fjernet Thailand fra listen over sikre land, og la til at Kina og Japan fortsatt er stengt.

– Jeg kan ikke se hvor de utenlandske turistene kommer fra, sa Paopoom, og beskyldter regjeringen for deres feil i håndteringen av pandemien og vaksinasjoner. 

En annen fra Pheu Thai-pertiet, visegeneralsekretær Jakkaphon Tangsutthitham, siterte tilfellene i Singapore, Danmark og Chile med deres suksess med å bekjempe og leve med viruset, og bemerket at over 70% av befolkningen i disse landene er vaksinert.

Selv på Phuket, som har blitt åpnet for utenlandske turister under "sandkasse"-programmet, sa han at bare 56% av menneskene der har blitt vaksinert.

Parlamentsmedlem for Chiang Mai-provinsen hevdet at han hadde snakket med flere turoperatører, hvorav de fleste har uttrykt bekymring for den raske gjenåpningen av landet for utenlandske turister, mens regjeringen ennå ikke har kommet med tiltak for å takle en ny smittebølge.

Han påpekte også at regjeringen ikke har gitt tilstrekkelig økonomisk støtte til reiselivsbedrifter, selv om noen stimuleringspakker er rullet ut men tilgang til økonomiske kilder er vanskelig.

Khattiya Sawasdipol, et medlem av Pheu Thai-partiet, sa at folk i Storbritannia og Singapore har lett tilgang til hurtige antigentester (ATK), mens i Thailand må folk kjøpe ATK fra apotek og gratis ATK, levert av staten, er begrenset, og legger til at hun tviler på det thailandske helsesystemets beredskap til å takle et mulig nytt smitteutbrudd.

I sin landsdekkende fjernsynstale mandag kveld sa statsminister Prayut Chan-o-cha at fra 1. november kan reisende fra 10 lavrisikoland, som er fullstendig vaksinert og har testet negativt før ankomst, komme til landet uten behov for karantene. Under oppholdet i Thailand må de gjennomgå en ny test. Flere land med lav risiko vil bli lagt til i fremtiden.

Statsministeren sa at han forventer en smittestigning etter gjenåpningen av landet, men dette vil være midlertidig. 

(pf) Kilde: Thai PBS