Stacks Image 782

Slik ser du norsk TV i Thailand

Skremmer en kinesisk film kinesere bort fra Thailand?En kinesisk film som viser svindel i Sørøst-Asia kan være årsaken til at kinesiske turister dropper å reise til Thailand. Det er iallfall det forskere og data antyder. 

Filmen ‘No More Bets’ hadde premiere i august. Den handler om flere kinesiske borgere som blir lurt til å ta en jobbreise til et ikke navngitt land i Sørøst-Asia. Der blir de tvunget til å drive med ulovlige nettinvesteringer, pengespill og kryptovaluta.

Filmen er basert på et reelt problem som har økt i omfang de siste årene. Samme måned som filmen kom på kino, offentliggjorde FNs høykommissær for menneskerettigheter en rapport om kriminelle grupper. Ifølge rapporten har kriminelle grupper tvunget hundretusener i Sørøst-Asia inn i ulovlige aktiviteter.

I Kina spilte ‘No More Bets’ inn mer enn 500 millioner dollar den første måneden etter premieren. Den var den mest sette filmen i tre uker i august. Og den tjente inn tredje mest penger av alle filmer i år. 

På et tidspunkt i filmen reiser bortførte kinesiske reisende i et lite kjøretøy som kjører under et veiskilt til "Sukhumvit". Det er en velkjent gate i Bangkok.

Eksperter sier at filmen ikke bør ha noen varig effekt på kinesisk turisme til Thailand. Men den har vakt bekymring for at den kan skremme turister fra å reise til Bangkok.

Thailand er ikke det eneste landet der filmens suksess har skapt bekymring. Kambodsja har forbudt visning av filmen i landet fordi den vises på khmer-språket. Og i Myanmar har landets militære myndigheter sagt at filmen skader landets omdømme.

Vincent Zhuang jobbet tidligere for Robb Report, en publikasjon om det gode liv, inkludert reiser. Han ser fortsatt på Thailand som et godt sted for kinesiske turister. Men han innrømmer at dårlige nyheter lett kan holde noen mulige besøkende borte.

– Jeg tror aldri at dette vil bli et stort problem. Jeg har selv besøkt Thailand i år. Vi vet at Sørøst-Asia har mange interessante steder som passer for det kinesiske markedet, sier Zhuang til VOA via e-post.

– Det faktum at ‘No More Bets’ er basert på virkelige hendelser, betyr også noe for seerne, sier Zhuang. Mye tyder på at filmen allerede kan ha hatt en viss effekt på kinesiske turister som besøker Thailand, ettersom det har kommet færre enn forventet.

Ifølge tall fra myndighetene har det kommet over 2,2 millioner fastlandskinesere til Thailand i år til og med august. Thailands turistbyrå hadde imidlertid spådd 5 millioner kinesiske besøkende innen utgangen av 2023. Dette tallet vil neppe bli nådd innen utgangen av neste måned.

Det er også andre grunner til dette.

Kinas økonomi er i ferd med å bremse opp. Og flytrafikken til Thailand er fortsatt ikke på samme nivå som før pandemien. I tillegg ble tre personer, deriblant en kineser, drept i en skyteepisode i Bangkok i september. Lokale medier rapporterte at 60 000 kinesiske turister avlyste sine reiser til Thailand etter skyteepisoden.

Kilde: VOA
RSS