Stacks Image 789
Stacks Image 782

Tidligere TOT-sjef dømt til 20 års fengsel



Tidligere sjef i det nasjonale teleselskapet TOT, Varut Suvakorn (bildet), er dømt til 20 års fengsel og betaling av rundt én milliard baht til det statlige selskapet for en uautorisert avtale med Samart I-Mobile i 2008.

Den sentrale straffedomstolen avsa torsdag sin kjennelse i saken anlagt av riksadvokatens kontor.

Varut ble anklaget for å ha godkjent en kompensasjonsbetaling på 1,48 milliarder baht til Samart I-Mobile Plc under forhandlinger i 2008 for å avgjøre en tvist med selskapet om utgifter som påløper mens de leverte tjenester for Thai Mobile.

Det heleide datterselskapet til Samart Corporation håndterte callsentre, kundeservice og markedsføring for mobilvirksomheten som eies av TOT og dets søskenstatsbedrift CAT Telecom. De to har siden blitt slått sammen til et enkelt statlig foretak, National Telecom.

Betalingen som Varut godkjente overskred hans myndighet, som er et brudd på loven for tjenestemenn i statlige organisasjoner eller etater, iflølge dommen.

Ifølge søksmålet, mellom 30. april og 13. oktober 2008, hadde TOT-styret gitt Varut i oppdrag å føre samtaler med Samart I-Mobile om sistnevntes sivilrettssak med krav om 2,6 milliarder baht pluss 7,5 % rente i året i skade fra TOT for kontraktsbrudd.

Varut godkjente utbetalinger på totalt 1.485 millioner baht (eksklusive merverdiavgift), langt over grensen på 10 millioner baht på hva en leder i hans stilling hadde myndighet til å godkjenne uten å søke styrets godkjenning.

Erstatningsutbetalingene var også mer enn det TOT skulle ha betalt, ifølge søksmålet. En regjeringskomité anslo senere at summen som Samart I-Mobile hadde rett til var mellom 800 millioner og én milliard baht

Tiltaltes handling var ensbetydende med uredelig bruk av makt, sa påtalemyndigheten, som satte skadene til TOT til 525,37 millioner baht.

Varut benektet påstandene og insisterte på at han hadde myndighet til å godkjenne betalingene som ble utført.

Etter å ha undersøkt bevis fra begge sider, slo retten fast at tiltaltes vitnesbyrd og bevis ikke hadde noen vekt for å tilbakevise saksøkerens bevis. Retten fant tiltalte skyldig i myndighetsmisbruk og pliktforsømmelse som påførte det statlige teleselskapet skade.

Retten dømte tiltalte til 20 års fengsel og til å betale erstatning på til sammen 1,06 milliarder baht, med renter på 5 % per år på hovedbeløpet på 525,37 millioner, fra 15. desember 2022, til TOT eller National Telecom.

Kilde: Bangkok Post

RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand