Stacks Image 795

Er Bangkok virkelig truet av havnivåstigning?



Det korte svaret er ja. Bangkok ligger på de sentrale slettene i Thailand, og det ligger bare omtrent 1,5 meter over havet. Regionen er krysset av flere elver og kanaler, og dens geografiske beliggenhet gjør den sårbar for virkningene av havnivåstigning.

Av Friedrich Artur Blair, THAI Enquirer

Men før vi kaster maling på skulpturer og limer oss til malerier, vet at dette er like mye et ingeniør- og regjeringsspørsmål som et klimaspørsmål.

For selv om klimaendringer kan være den viktigste faktoren i stigende havnivåer, med Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) som anslår at havnivået kan stige med flere fot innen slutten av dette århundret hvis utslippene fortsetter med uforminsket styrke, er det måter å redusere det hvis den thailandske regjeringen var proaktiv og fremtidsrettet.

For øyeblikket er vi imidlertid bundet til en femårsplan introdusert av den store intellektuelle Prayut Chan-ocha, så med mindre vi får inn en kompetent regjering snart, er vi alle dømt. Den nåværende planen er å kutte utslippene innen 2050, men klarer ikke å løse de tekniske problemene som trengs for å bekjempe stigende havnivåer. Helvete, Bangkok blir oversvømmet hver gang det er et moderat tordenvær.

En reell trussel
Bangkok står overfor flere trusler fra havnivåstigning. For det første er byens lavtliggende kystområder og elvedeltaer utsatt for kysterosjon og saltvannsinntrenging. Når havnivået stiger, øker det risikoen for flom og kan føre til forurensning av ferskvannskilder, noe som utgjør utfordringer for byens vannforsyning og landbruksaktiviteter.

I tillegg kan Bangkoks omfattende nettverk av kanaler og dreneringssystemer, som opprinnelig ble designet for å håndtere sesongmessige flom, bli mindre effektive når havnivået stiger. Det økte vanntrykket fra stigende hav kan føre til hyppigere og alvorligere innlandsflom, spesielt ved kraftig nedbør eller stormer.

Dette betyr at det trengs reelle tekniske løsninger for både å fikse systemene som er på plass og planlegge for fremtidig havnivåstigning.

For et eksempel på en regjering som lykkes med å håndtere kysterosjon og havnivåsvingninger, er det et eksempel fra den virkelige verden i Nederland. Deres kombinasjon av diker, flombarrierer, landgjenvinning og elveforvaltning gjør at de er mye mer klare til å bekjempe problemet.

Den thailandske regjeringen, for å være rettferdig, har iverksatt ulike tiltak for å redusere risikoen for havnivåstigning i Bangkok. Disse inkluderer bygging av flombarrierer, forbedring av dreneringssystemer og forbedring av kystbeskyttelsestiltak. Den langsiktige levedyktigheten til disse tiltakene avhenger imidlertid av effektiv planlegging, fortsatte investeringer og statlig tilsyn. Kort sagt, vi er dømt som det står.

RSS 


Stacks Image 782

Slik ser du norsk TV i Thailand