Stacks Image 186

Ekspert: – Svinkjøttprisen blir fortsatt høy i tre år framover



– Den pågående mangelen på avlsgriser og smågriser vil holde prisen på svinekjøtt høy i omtrent tre år, sa Dr Somphon Issawilanon, senior akademiker ved National Institute of Brainstorming, torsdag.

– Svinebønder har slitt de siste årene på grunn av de økende kostnadene for dyrefôr som hovedsakelig er laget av mais - den statlige garanterte prisen er langt høyere enn den globale prisen, sa han ifløge The Nation.

– Da pandemien rammet Thailand, falt etterspørselen etter svinekjøtt etter nedstengninger, noe som fikk mange småbønder til å droppe svineoppdrett og det resulterte til slutt i mangel på gris.

– I tillegg har den afrikanske svinepesten, ASF, blitt funnet på flere svinegåder en god stund. Dette er en alvorlig sykdom uten vaksine og kan utslette hele dyreholdet til en svinebonde over en kort periode, sa han.

– Den eneste måten å hindre at sykdommen sprer seg, er å slekte ned bestanden på gården, noe som forverrer mangelen. Derfor vil det ta lang tid før tilgangen på gris kan komme tilbake til normalen.

– Det er på tide at regjeringen og departementet for husdyrutvikling innrømmer at det faktisk er et pågående ASF-utbrudd, slik at vi kan løse problemet systematisk, sa han.

– Myndighetene kan ikke lenger late som om problemet bare eksisterer i noen få områder og prøve å begrense spredningen på et område for område, sa Somphon.

– ASF er nå et utbredt problem og påvirker landets griseforsyning alvorlig. Regjeringen må være åpen om utbruddet og gi umiddelbare tiltak for å takle problemet for å dempe virkningen på økonomien, i stedet for bare å fikse det overfladisk av politiske motiver, la han til.

Onsdag sa landbruks- og samvirkeminister Chalermchai Sri-on at han har beordret departementet for husdyrutvikling å umiddelbart undersøke risikoområder etter at en prøve fra et slakteri i Nakhon Pathom tidligere denne uken viste spor av ASF .

Chalermchai sier at regjeringen ikke har dekket over oppdagelsen av ASF i Thailand, og at de har varslet Verdensorganisasjonen for dyrehelse om de lokale ASF-tilfellene.

(jh) Kilde: The Nation

Slik ser du norsk TV i Thailand