Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Slutt på første natt på hotell fra 16. desember
  Fra dagens pressekonferanse med Dr. Taweesin Visanuyothin.

  Det ble i dag vedtatt å kreve hurtigtest istedenfor PCR-test ved ankomst Thailand. Det betyr at folk fra 64 lavrisikoland slipper hotellovernatting. Når det gjelder utelivet, så håper de å kunne åpne før 16. januar, men ingen ting er avgjort.

   

  Oppdatering (27. november 04.30): Det er nå bekreftet at opplegget med hurtigtest vil gjelde fra 16. desember, ikke 1. desember, som opprinnelig ble opplyst. Det er også opplyst at hurtigtesten skal skje via klinikker, og at man da slipper å bestille via SHA+-hoteller.

   

  Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren vedtok i dagens møte en endring i prosedyrene for å få innreise til Thailand. Det vil fra 16. desember bli krevet en ATK-test ved ankomst Thailand, ikke en RT-PCR-test slik situasjonen er i dag.

   

  Dette betyr at man får svaret mye raskere, og ikke trenger å tilbringe første natta på hotell, slik mange har måttet gjøre hittil, med mindre de har ankommet Thailand tidlig på dagen og fått resultatet fra PCR-testen i løpet av ettermiddag eller kveld.

   

  (oppdatert) Fra 16. desember skal man ifølge myndighetene i dag ikke booke SHA+-hotell, men bli testet med hurtigtest på en klinikk. Vi kommer tilbake med detaljer om dette når det blir klart. Det har vært forvirring om dette i dag, grunnet at den engelsktalende pressetalsmannen sa at det vil bli SHA+-booking som tidligere også etter 16. desember. 

   

  En annen endring er at sandbox-opplegget vil vare i fem dager, ikke sju dager. Dette opplegget er for folk fra land som ikke er blant de 64 «lavrisikolandene». Alle nordiske land er klassifisert som lavrisiko, og har da ingen grunn til å velge sandbox. De som ikke er fullvaksinerte må fortsatt i karantene i ti dager.

   

  Når det gjelder utelivet, så er det fortsatt uklart om det kan åpne tidligere enn 16., januar. Det ble i dag sagt at Covid-møtet instruerte de aktuelle myndigheter til å samarbeide med utelivsbransjen for å sikre at de kunne åpne trygt. Det ble antydet at det i beste fall kunne skje i løpet av desember, eventuelt rett etter nyttår.

   

  Men myndighetene er fortsatt veldig bekymret for utelivet. Det er tre forhold som gjør at smitterisikoen er stor, ble det opplyst på dagens pressekonferanse:

   

  1. Små rom og dårlig lufting. 2. Drikking gjør at man må fjerne munnbind. 3. Folk har en tendens til å oppholde seg sammen lengre på utesteder enn andre steder.

   

  Regelverket myndighetene planlagger for utelivet inkluderer at alle ansatte skal være fullvaksinert og i tillegg ta en hurtigtest hver tredje dag. Gjester må også være fullvaksinert og ha tatt en hurtigtest. Dette ble vist på en plansje på pressekonferansen i dag, så gjenstår det å se om dette blir det endelige regelverket når utenlivet åpner. 

   

  Ut over dette ble det vedtatt å forlenge unntakstilstanden i ytterligere to måneder frem til 31. januar. Landet har hatt unntakstilstand grunnet covid-situasjonen siden 26. mars 2020.

  (© Thailands Tidende. 26. november 2021)

  26 November 26 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4512-slutt-pa-forste-natt-pa-hotell-fra-1-desember
 • Norge godkjenner Sinovac, ennå ikke Sinopharm
  Norge godkjenner Sinovac, ennå ikke Sinopharm

  Kun den ene av de kinesiske vaksinene aksepteres nå i Norge, men det kommer ennå ikke thailandske turister til gode, kun de som skal ha fast opphold i Norge.

   

  3. september meldte vi at den norske regjeringen hadde bestemt å godkjenne de kinesiske vaksinene Sinovac og Sinopharm, som mange thaier har tatt. Fortsatt står de ikke som godkjent hos Legemiddelverket, men ifølge Helsedepartementet kan man søke om vaksinesertifikat basert på Sinovac-vaksinering.

   

  LES: Norge vil godkjenne kinesiske vaksiner, tilbyr vaksinepass (3. september 2021)

   

  Vi spurte statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet:

   

  – Går det an si noe om hvor lenge det kan ta før Sinovac og Sinopharm blir godkjent?

  – Personer som er fullvaksinert med Sinovac-CoronaVac og som kan dokumentere dette på en måte som kan verifiseres av norske myndigheter, for eksempel gjennom EUs koronasertifikat, kan få innreise til Norge uten plikt til å gå i karantene. Vi aksepterer per nå ikke vaksinen Sinopharm.

   

  – Men det er vel ikke mulig for en turist fra Thailand å skaffe seg et EU-sertifikat? I så fall, hvilke andre metoder finnes det? Eller er man i praksis nødt til å gå i karantene?

  – Som nevnt i forrige svar, så er Norge koblet til EUs løsning for digitale koronasertifikater. Thailand er ikke en del av denne løsningen nå. Det betyr at en turist fra Thailand ikke har tilgang til EUs koronasertifikat.

    

  Når det gjelder registrering i det norske vaksineregisteret Sysvak, så er det forbeholdt folk med norsk personnummer eller utlendinger med såkalt D-nummer. De kan henvende seg til det lokale norske helsevesenet og få sin Sinovac-vaksinering registrert i Sysvak.

   

  Sinovac er en av verdens mest satte covid-vaksine, og den er utbredt i Thailand. Nå har imidlertid landet gått vekk fra den, da det er tilstrekkelig med doser fra AstraZeneca og Pfizer.

   

  Sinopharm har vært mindre brukt i Thailand, men en del lokaladministrasjoner kjøpte inn denne vaksinen og ga til sine innbyggere, bl.a. Pattaya. Ifølge svaret til statssekretæren er altså pr i dag ikke Sinopharm godkjent av norske myndigheter. 

   

  Når det gjelder nye innreiseregler, sier Bjørkholt:

  – Frem til 26. november kommer bare unntaksvis thailandske innbyggere inn i Norge (se regjeringen.no for unntak).

   

  Fra 26. november blir det nye tiltak ved innreise til Norge, som innebærer testing, registrering og karantene. Man kan lese mer om det på regjeringen.no.

   

  Thailand er i samtaler med EU for at thailandske vaksinasjoner skal kunne kobles til systemet for EUs vaksinesertifikater:

   

  – Vurderes det å godta thailandske vaksinesertifikater?

  – Norge er koblet til EUs løsning for digitale koronasertifikater, som er en sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksine, test og gjennomgått sykdom. Koronasertifikater fra stadig flere land utenfor EU/EØS anses å samsvare med EUs sertifikat «EU digital COVID Certificate» og en rekke land er i dialog med Europakommisjonen om å få på plass løsninger som er verifiserbare i EØS-området. 

   

  Han legger til:

  – Norske myndigheter er informert om at Thailand har vært i kontakt med Europakommisjonen med sikte på å få dette til, men fremdriften i dette arbeidet er vi ikke kjent med.  

   

  (© Thailands Tidende. 23. november 2021)

  23 November 23 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4511-norge-godkjenner-sinovac-enna-ikke-sinopharm
 • True interessert i Telenors Dtac – ikke første gang
  True interessert i Telenors Dtac – ikke første gang

  Telenors satsing i Thailand har gått opp og ned, men mest ned de siste årene. Nå er de i samtaler med True om sammenslåing, og analytikere sier at Telenor forsøker å trekke seg ut av asiatiske markeder. Vi har sett litt på historien.

   

  Oppdatering (22. november kl. 17.00): Selskapene opplyser i dag at begge ønsker en sammenslåing. Her er Telenors pressemelding. Red

   

  Det er samtaler om sammenslåing av mobilselskapene Dtac og True – som eies av landets største selskap, Charoen Pokphand Group. 

   

  Hvis det blir noe av sammenslåingen vil det nye selskapet få over 50 prosent av alle mobilkunder i landet. Dagens markedsleder AIS har for tiden ca. 44 prosent av alle kunder.

   

  Ingen av selskapene har noen kommentarer, ut over at de vil holde myndigheter og børser oppdatert om hvordan samtalene går. 

   

  Telenor kom inn på det thailandske markedet i 2000 da de kjøpte selskapet Dtac, som ble dannet i 1989. Høsten 2011 skrev vi at True Move ønsket å kjøpe opp Dtac:

   

  LES: True Move ønsker å kjøpe Dtac (2. september 2011)

   

  Daværende visepresident for Telenor Group og tidligere Dtac-sjef i Thailand, Sigve Brekke (nåværende konsernsjef), uttalte at Dtac definitivt ikke var til salgs.

   

  Dtac var på den tiden landets nest største mobilselskap, etter AIS men foran True Move.

   

  I juni 2015 skrev vi om den store oppgangen til Dtac. I første kvartal 2015 tjente de 30 milliarder kroner. Thailand var det landet Telenor hadde størst inntekter i utenom Norge.

   

  LES: Dtac-oppgang i Thailand (1. juni 2015)

   

  Halvannet år senere var situasjonen en annen. Da tapte Dtac store mengder kunder til True Move, som var i ferd med å gå forbi og bli den neste største mobiloperatøren i Thailand.

   

  LES: Dtac kan tape andreplassen (1. desember 2016)

   

  Dtac har vært i hardt vær flere ganger i Thailand. Telenor har vært kreative med eierskapsreglene ved at de har kontrollert selskapet selv om de på papiret har eid kun 49 prosent av aksjene. Dette har ikke gått thailandske myndigheter hus forbi.

   

  De er blitt beskyldt for å true rikets sikkerhet og har vært utsatt for det som ble hevdet å være trenering i forbindelse med budrunder. Telenors partner, familien som startet Dtac i 1989, har også hatt sine problemer i full offentlighet.

   

  Her er noen av våre artikler opp gjennom årene om disse problemene:

  LES: Dtac-sjefen: Norge ingen trussel mot rikets sikkerhet (1. november 2009)

  LES: Thailand vil stoppe Telenor-dominans (1. september 2010)

  LES: Politiet etterforsker Telenors eierandeler i Dtac (6. juli 2011)

  LES: Telenor offer for politisk spill (1. august 2011)

  LES: Telenor avviser rykter (om å trekke seg ut av Thailand) (1. februar 2016)

  LES: Telenor-partner i hardt vær igjen (14. juni 2017)

   

  Telenor satset også som kjent i nabolandet Myanmar. Den satsingen ble avsluttet i vår med salg av hele virksomheten (selv om man fortsatt venter på formell godkjenning av salget fra militærjuntaen):

   

  LES: Norske myndigheter hjalp Telenor i Myanmar – nå skal alt være tapt (6. mai 2021)

   

  I juni i år ble Telenor sammenslått med Axiata Group Phd. i Malaysia, og ble dermed en del av landets største mobilselskap.

   

  Dagens Næringsliv har intervjuet analytikere som sier at det man nå ser i flere land i regionen er et forsøk fra Telenors side på å trekke seg mer ut av asiatiske markeder. 

   

  Dtac omsatte for 5,1 milliarder kroner i tredje kvartal, som er 40 millioner mindre enn i samme tidsrom i fjor. Telenor sier at mye av nedgangen skyldes pandemien.

  (© Thailands Tidende. 20. november 2021)

  20 November 20 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4510-true-interessert-i-telenors-dtac-ikke-forste-gang
 • Kommentar: Thailand kastet bort 12 måneder med tilnærmet null smitte
  Antall dødsfall fra Covid-19 passerte 100 først i april i år. Her fra en matutdeling i Sisaket under nedstengningen i sommer.

  Thailand var et av få velkjente ferieland med tilnærmet null smitte. Landet kunne tjent gode penger og unngått mye fattigdom og arbeidsledighet. Først nå forsøker de halvhjertig å åpne opp. Regjeringen må nok på et tidspunkt svare for sine prioriteringer under pandemien. 

   

  Først 18. april i år passerte Thailand hundre coronadødsfall, og landet var feiret som et under i Covid-19-sammenheng verden over. Det som skjedde etterpå vet vi alle. Smittetallene økte raskt utover våren og sommeren.

   

  LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng (16. april 2020)

  LES: Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess (7. juni 2020)

   

  Men hvordan kan landets regjering forsvare å ha holdt landet nedstengt med så liten smitte? I de 12 månedene mellom 18. april 2020 og 18. april 2021 døde det kun 53 mennesker av Covid-19 – det samme som dør på vegene her i løpet av et eneste døgn.

   

  Det er først helt nylig at regjeringen har innrømmet at det er veldig liten risiko forbundet med turister som kommer luftveien og testes både før og etter ankomst. Hadde de innrømmet dette tidligere kunne landet hatt betydelig turisme under pandemien.

   

  Dette er et av landets store kontroverser under pandemien, i tillegg til det trege innkjøpet av vaksiner. 

   

  LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar 2021)

   

  Turismen ville nok ikke vært på normalt nivå selv om landet hadde åpnet opp, for mange folk rundt om i verden var engstelig for pandemien og holdt seg hjemme.

   

  På den annen side var det mye smitte i mange kjente feriedestinasjoner, mens ferielandet Thailand hadde tilnærmet null smitte. Det kunne trukket mange nye thailandsfarere, som kunne blitt helfrelste thailandsfarere og brakt inntekter i mange år fremover. Dette var en gylden mulighet som ikke ble benyttet.

   

  I et normalt år tjener Thailand ca. 2300 milliarder baht på turisme, ca. 20 prosent av BNP. Det var store penger regjeringen sa nei takk til da de stengte ned landet 26. mars i fjor og i praksis unnlot å åpne opp igjen før 1. november i år (med unntak av ulike sandboxer fra 1. juli). 

   

  LES: Thailand stenger grensene – med visse unntak (25. mars 2020)

   

  Så er det et faktum at åpningen av landet fortsatt ikke er tilstrekkelig, for utelivet, som skulle åpne 1. desember, er utsatt til 16. januar. Det får en negativ virkning på turismen i vinter. Perioden fra rett før jul til midten av januar pleier å være den desiderte høysesong.

   

  Statsministeren, som 11. oktober lovet å åpne utelivet 1. desember, skylder i dag (hos Sanook.com, på thai) på at prosedyrene ikke er klare. Det er vel årets dårligste unnskyldning. Det er regjeringen selv som har latt være å lage disse prosedyrene i tide til åpningen 1. desember. 

   

  LES: Statsminister: – Utelivet kan åpne 1. desember (12. oktober 2021)

   

  Samtidig har landet ikke satset nok ressurser på de nye online søknadsportalene. Både Thailand Pass og Thai E-visa har hatt store problemer i det siste. Landet har tapt mange fans, som er blitt forbannet og har mistet sine flyvninger grunnet dataproblemer og strenge saksbehandlere. 

   

  Utallige milliarder av baht i inntekter ble tapt via regjeringens policy i pandemien. Og millioner av skjebner ble skapt – blant folk som mistet sin inntekt. Mange av disse fikk liten eller ingen støtte av myndighetene, fordi de ikke var registrert under Social Security, men før pandemien jobbet selvstendig eller for små etablissementer.

   

  14. april i år gikk det daglige smittetallet over tusen for første gang. Før dette hadde det vært veldig små tall, med unntak av en liten periode rundt nyttår 20/21. 

   

  Dødsfallene var så sjeldne at hvert og ett ble omtalt i de daglige pressekonferansene, inkludert en lengre rapport om sykdomsforløpet til hver enkelt. Det var først i april i år at det ble mer enn en håndfull dødsfall pr dag og de sluttet med denne detaljerte rapporteringen, som man må anta var ment å skremme thaiene til å holde seg hjemme.

   

  Thailandske myndigheter gjorde den prioriteringen at de satset på null smitte. Det var mislykket, siden smitten økte betraktelig likevel. Det går an å si at det er etterpåklokskap, men jeg og mange med meg har skrevet om nullvisjonen og de potensielle problemene med den.

   

  LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

  LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

   

  Thailandske myndigheter har lenge hatt Kina som et forbilde, og det kan være en av årsakene til prioriteringene. Kina har hele tiden hatt nullvisjonen, og har den fortsatt. Den dag i dag stenger de ned hele byer når det dukker opp noe smitte. 

   

  Men Kina er et diktatur. Thailand er, i hvert fall i teorien, et demokrati. Og da kan man ikke bare late som om menneskerettigheter ikke eksisterer og komme med tiltak som å sperre folk inne i sine hus via portforbud. Det blir nok etterspill etter pandemien i mange land, inkludert Thailand. 

   

  Dag A. Ekeberg


  Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

  (© Thailands Tidende. 18. november 2021)

  18 November 18 2021
  dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4509-kommentar-thailand-kastet-bort-12-maneder-med-tilnaermet-null-smitte
 • Slik lager du norsk julemat i Thailand
  Start planlegging av lutefiskmåltidet i god tid!

  Tørrfisk og boknafisk kan bestilles fra Norge. Frakt og tilberedning tar tid, så start i god tid. Ribbe finner du i Thailand, og kan tilberedes i en Convection Oven til under tusen baht!

   

  AV: KJELL-OLAV PETTERSEN

   

  De fleste vet hva lutefisk er. Den er omtalt i norske skrifter helt tilbake til 1555! Færre vet hva boknafisk er.

   

  «Boknafesk» er en gammel nordnorsk delikatesse som etter hvert også har blitt populær sydover i Norge. Populariteten som julemat har økt de siste årene. I dag lages den vesentlig av skrei som blir sol/vind-tørket et par uker.

   

  Selv utlendinger har fått smaken på denne delikatessen. Den blir nå omtalt som «boknacod» i England, «boknafisch» i Tyskland og «boknafisso» i Italia.

   

  Det er fullt mulig å bestille både tørrfisk og boknafisk fra Norge på internett. Disse kan sendes som luftpostpakke fra Norge med leveringstid på ca. to uker. På internett finnes det flere produsenter. 

   

  Vi var i kontakt med en av produsentene, som bekrefter at tørrfisk kan sendes til Thailand som luftpost. Boknafisk som luftpost bør ligge i tørris, sier de, men jeg har de siste årene mottatt vakuumpakket boknafisk uten tørris som luftpostpakke fra en venn på Værøy i Lofoten uten problemer.

   

  Pris per kilo er høy, men husk at en kilo tørrfisk normalt gir hele fem kilo lutefisk. Her kan flere gå sammen om bestilling! 

   

  Personlig bestiller jeg stykker slik at de er klare for tilberedning. I Thailand bør begge typer vannes ut i kjøleskap i lukket plastboks.

   

  Derfor må en regne med ca. to uker på klargjøring av lutefisken, som i tillegg til svelling også må utvannes etter lutingen for å bli kvitt  kaustikksodasmaken.

   

  Svineribbe er en gammel tradisjonell julemiddag i Norge – mest sannsynlig helt fra slutten av 1800-tallet. I Thailand kan det være vanskelig å finne ribbe med bein. Ribbe uten bein kan kjøpes både på markeder og i de store supermarkedene. Du bør kjøpe ribbestykker som er «parallelle» for å få en perfekt sprø svor.

   

  Normalt kreves det mye tid og erfaring når den stekes i stekeovn, men i Thailand finnes en såkalt Convection Oven. Jeg kjøpte min til den lave pris av 700 baht. Dette er en fantastisk universalovn som kan gjøre alt en dyr moderne stekeovn kan – den eneste begrensningen er størrelsen på stykkene som skal tilberedes.

   

  Thailands Tidende

  Slik ser en Convection Oven ut. Den er utrolig nyttig.

   

  Pinnekjøtt som julemiddag kommer fra Vestlandet, men er i dag meget populær over det ganske land. Det finnes både røkt og urøkt pinnekjøtt. 

   

  Jeg kjøper pinnekjøtt hos en nordmann i Cha-am. Det er laget av newzealandsk lam og koster 750 baht pr kilo pluss frakt.

   

  På internett har jeg ikke funnet tilbud på pinnekjøtt som kan bestilles på internett fra Norge, men jeg vil tro at det er mulig da kjøttet er saltet og tørket. Et perfekt pinnekjøtt skal ikke inneholde fuktighet.

   

  Du trenger ikke være utlært kokk for å kunne lage norsk julemat. Det du trenger er 1. Ingrediensene, 2. Litt selvtillit, 3. En kronologisk og god oppskrift og 4. Leseferdigheter. 

   

  Artikkelforfatter Kjell-Olav Pettersens oppskrifter på lutefisk, boknafisk, svineribbe og pinnekjøtt kan du laste ned og lese her (pdf). Red.

   

  Thailands Tidende

  Artikkelforfatter Kjell-Olav Pettersen.

   

  LES: Han lager norske fiskekaker – med barracuda! (4. juni 2021)

   

  (© Thailands Tidende. 15. november 2021)

  15 November 15 2021
  kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4508-slik-lager-du-norsk-julemat-i-thailand