Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Populær duo takker for seg, men minnene består
  De kaller seg «The Elderly Brothers», Yan Calmeyer Friis (tv.) og Steinar Fjeld.

  For 44 år siden var frontfigur Steinar Fjeld og gruppen Septimus et av de mest populære bandene i Thailand. Etter mange år med feriebolig i Jomtien har nå både han og journalist, forfatter og komiker Yan Calmeyer Friis solgt sine hus i boligfeltet på Jomtien Beach. De var «The Elderly Brothers».

   

  Over hele Thailand hadde hitlåten Shalalalala (Shalala in the morning…) stor suksess, hvor Fjeld mellom Melodi Grand Prix-deltagelse og hitlåter på norske topplister sjarmerte thaier med innlærte rocketriks. Det ble også en ny hit med frieriet av en låt kalt Thailand Girl. 

   

  Et av minnene dukket opp på Steinar Fjelds facebookside forleden, en sak i det thailandske musikkbladet Rhythm, som ble publisert 1. desember 1978. 

  Thailands Tidende

  Annonse i bladet Rhythm 1. desember 1978.

   

  Thailands Tidende

  Forsiden til bladet Rhythm 1. desember 1978. Dette er altså norske Septimus

   

  Septimus var gjenstand for mye oppmerksomhet i den utgaven. De prydet hele forsiden. Inne i bladet var det omtale og en annonse fra Chokchai Night Club i Bangkok som lokket med Septimus hele ni kvelden den måneden.

   

  Thailands Tidende hadde et lengre intervju med Fjeld i 2014:

   

  LES: Ny asiasuksess for Septimus-Fjeld (1. februar 2014)

   

  Samt et innslag på YouTube:

   

  LYTT: Steinar Fjeld om rocketriks, popstjernelivet bl.a i Thailand, musikk, talenter og noen digresjoner (18. desember 2013)

   

  De som vil mimre litt kan høre Septimus i Norsk Melodi Grand Prix 1978.

   

  Pandemien var en hovedårsak til at Fjeld har solgt huset han lenge har eid i boligfeltet New Pattaya City på Jomtien Beach, hvor også Yan Calmeyer Friis hadde hus.

   

  – Livet kom i veien pluss corona. Når du ikke kan reise dit, så mister en jo lysta også. Det koster jo litt å holde disse husene med gartner og fee, vann, el osv.

   

  Sammen med venn og gitarkollega Yan Calmeyer Friis har Fjeld opptrådd som den selvironiske duoen The Elderly Brothers. Navnet er nok inspirert av noe mer kjente The Everly Brothers.

   

  Friis, som har skrevet hundrevis av artikler fra Thailand for Vi Menn, har også gått til det skritt å selge huset. Han svarer noe kryptisk dette på spørsmålet om The Elderly Brothers anses som oppløst:

   

  – Elderly Brothers er slett ikke oppløst. De er bare forbigående husløse.

   

  Mange saker har vært publisert om nordmenn med dårlige erfaringer med huskjøp i Thailand. Friis hadde dette rådet om hans innfallsvinkel til huskjøp i et tidligere intervju i Thailands Tidende:

   

  LES: Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya (1. oktober 2010)

   

  – De som kjenner meg vil nok si at jeg ikke er en person man skal be om økonomitips fra, men når det gjelder boligkjøp har det gått veldig bra. Men skal man kjøpe her nede så er det viktig at man har noen man kan stole på. Vi har heldigvis det, så om man ikke føler man har det, så vil jeg anbefale folk som vil bo her å leie isteden, enkelt og sikkert.

   

  Friis leverte også en serie med sedvanlig humoristiske saker om møter med verdenskjente artister og reportasjereise til Thailands Tidende i 2011: 

   

  LES: Pinlig møte med McCartney

  LES: Mitt liv som linselus

  LES: En ukjent side av Frank Zappa

   

  Nå har duoen gitt fra seg nøklene til eget tak over hodet i Thailand, men kjærligheten til landet lever fortsatt. Fjeld ser for seg ny tur nedover allerede om noen måneder.

   

  – Vi skal en tur innom Jomtien i høst, om ikke noe spesielt skjer IGJEN. Vi har mange venner i landet og elsker jo det thailandske. Jeg savner det huset som bare det, sier Fjeld som etter at Septimus la inn årene har hatt stor suksess som musikkforlegger med artister i bl.a Japan og Norge. 

   

  Vi spør Fjeld om hvordan det gikk økonomisk med salget:

   

  – Vi kjøpte huset for ti år siden og ALT har jo steget siden den gang, så vi ble «tørre på beina» og vel så det. Den store overraskelsen var jo at vi fikk solgt midt under Coronaen.

   

  Fjeld ble for øvrig sist observert på Stange for en snau uke siden, da han delte ut 3 x gull til gruppa Return som han har samarbeidet med i 35 år - for låtene «Sing me a Song» og «Bye, Bye Johnny» foran 2500 entusiastiske Return-fans.

   

  FEM SPØRMÅL

  1. Favorittsted i Thailand. 

  2. Lokal favorittrett. 

  3. Lokalt favorittdrikke. 

  4. Thailandske favorittartist/band. 

  5. Flaueste øyeblikk i Thailand, f.eks pga kulturforskjell.

   

  Thailands Tidende

  Steinar Fjeld svarer:

  1.  Indian by Nature. Jomtien.

  2. Spiser ikke thaimat 

  3. Chang.

  4. Må jo bli Bangkok Tigers med Elvis - imitatoren Elvisoot. 

  5. Jeg sto med en spotlight i ansiktet og så kom en kar opp på scenen med en hatt som dama hadde laget til meg. Han forsøkte å tre den på hodet mitt, men jeg bare slo den vekk for jeg så ingenting. Det ble masse oppstyr i salen og han fyren skulle hevne seg, men arrangøren roet det ned. Vi skaka hands og jeg fikk hatten og alt var bra etterpå.

   

  Thailands Tidende

  Yan Calmeyer Friis svarer:

  1. Jomtien

  2. Tyskerens overdådige frokost rett borte i 2nd Road.

  3. Mekhong & cola, men den thai whiskyen (egentlig rom) finnes vel ikke lenger. Da blir det Singha. 

  4. Sek Loso og Siriporn Ampaipong.

  5. Da jeg dekket et offroad-arrangement oppe i Kanchanaburi for Vi Menn og fløy rundt med kamera i solsteken uten å takke ja til de stadige tilbudene om vann fra dem som kjørte forbi. Det endte med at jeg gikk rett i bakken, fullstendig dehydrert, og måtte bæres inn i en super kald aircon bilkupé og fraktes til et superkaldt hotellrom mens jeg drakk og drakk. En idiot av dimensjoner. Dette skjedde i 1997, så jeg har lært.

   

  (© Thailands Tidende. 24. juni 2022)

  24 June 24 2022
  helgedell@hotmail.com (Helge Heyerdahl)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4590-populaer-duo-takker-for-seg-men-minnene-bestar
 • Analyse: Thailand virker rede til å velge Shinawatra igjen
  Arvtakeren i Shinawatra-familien

  I sju av de siste åtte årene har thaier enten hatt juntastyre eller unntakstilstand. Mye tyder på at befolkningen nå er rede for andre løsninger.

   

  Siste valg skjedde 24. mars 2019, så da må landet ha et nytt valg senest 24. mars 2023. Men det er opp til regjeringen å kalle nyvalg tidligere enn dette. En del kommentatorer tipper tidligere valg.

   

  Thaier har i praksis levd under et juntastyre sju av de siste åtte årene. Valget i 2019 kom etter snaut fem års militærstyre etter kuppet i 2014, da Yingluck-regjeringen ble avsatt.

   

  Så var landet et demokrati i nøyaktig ett år, inntil pandemien dukket opp og det ble erklært unntakstilstand, hvor statsministeren hadde siste ordet. Det skjedde på «valgdagen» 24 mars, med effekt fra 26. mars 2020. 

   

  LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars 2020)

   

  Regjeringen har fortsatt erklært unntakstilstand, den er fornyet 17 ganger, senest frem til 31. juli i år.

   

  Paetongtarn Shinawatra, Thaksins datter, er nå ansett som lederen av Pheu Thai, som er utgått fra tidligere statsminister Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai, etter hvert kalt Pheu Thai.

   

  Thaksin lever i eksil, det samme gjør hans søster Yingluck, som var statsminister da militærvesenet gjorde sitt kupp i 2014.

   

  Paetongtarn Shinawatra har hatt turneer i Isan-provinser i det siste, i Sisaket og Ubon. Isan, med drøyt 30 prosent av landet befolkning, er sett på som et grunnlag for partiets velgere, i tillegg til deler av Nord-Thailand.

   

  Ifølge en analyse i Bangkok Post ligger det an til at Pheu Thai blir det største partiet, men de får nok ikke flertall alene, og det gjenstår å se om de kan forme en koalisjon.

   

  Guvernørvalget i Bangkok nylig var et politisk sjokk i Thailand. Det hadde ikke vært noe guvernørvalg der siden 2013, og med hele 700.000 nye velger blant de drøyt fire millioner velgerne totalt, ble det en brakseier til en kandidat som er assosiert med Pheu Thai og også var minister under Yingluck. 

   

  LES: Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg (30. mai 2022)

   

  Thaier i ulike provinser er tydeligvis rede for valg igjen, og dagens flerpartiregjering ligger dårlig an på meningsmålinger.

   

  Samtidig rapporteres det at det største koalisjonspartiet, Bhumjaithai, fortsatt er rede til å støtte dagens regjering ved neste valg. 

   

  Bhumjaithai er kjent for sin partileder, som både er visestatsminister og helseminister,  Anutin Charnvirakul. Han har fått sin store valgsak gjennom i de siste dagene, nemlig en lovgivning om marihuana.

   

  LES: Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk (16. juni 2022)

   

  (© Thailands Tidende. 20. juni 2022)

  20 June 20 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4589-analyse-thailand-virker-rede-til-a-velge-shinawatra-igjen
 • Thailand Pass fjernes fra 1. juli, lettelser når det gjelder munnbind
  Tilreisende kan snart si farvel til Thailand Pass, som har hatt en broket historie under pandemien.

  Dagens møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren har vedtatt lettelser i virustiltakene som mange har ventet på lenge.

   

  Thailand Pass-systemet fjernes helt og holdent 1. juli. Det ble gjort enklere fra 1. juni, men fortsatt er det mange som ikke vil gå gjennom jobben det er å registrere seg online på denne måten. Systemet har også hatt mange problemer, ikke minst at det er blitt hacket.

   

  Det man får istedenfor Thailand Pass er et krav om at man enten bringer med seg vaksinepass eller testresultat når man ankommer Thailand.

   

  For nordmenn er vaksinepass snakk om å skrive ut en kopi av EU-systemets vaksinedokument.

   

  De som ikke har to doser med vaksine (det er ikke noe krav om booster-dose) må bringe med seg et testresultat fra coronatesting tatt maks. 72 timer før avreise.

   

  Det kan enten være en RT-PCR-test eller en såkalt Pro ATK-test, som betyr at en klinikk har tatt en hurtigtest på deg. Egentesting holder altså ikke.

   

  Det blir også slutt på kravet om helseforsikring ved ankomst Thailand, som pr i dag dreier seg om et beløp på minst 10 000 USD.

   

  Under dagens pressekonferanse ble det imidlertid sterkt oppfordret til å ha forsikring, selv om det ikke lenger er noe krav.

   

  Påbudet om munnbind vil også forsvinne, i hvert fall delvis. Det kan skje 1. juli, eller tidligere, avhengig av hva nasjonalforsamlingen vedtar i neste uke, og som deretter offentliggjøres i Royal Gazette.

   

  De som er i høyrisikogruppe eller de som er smittet av Covid må fortsatt bruke maske. 

   

  Inne i bygninger foreslår CCSA at det fortsatt blir maskepåbud, med mindre man oppholder seg alene. Unntaket er under inntak av mat og drikke, eller ved spesielle underholdningsarrangementer, hvor aktører ikke lenger trenger å bruke munnbind. 

   

  I områder med stor trengsel, det være seg innendørs eller utendørs, blir det fortsatt påbudt med munnbind.

   

  Når det gjelder utelivet, så ble det opplyst at man vil gå tilbake til reglene slik de var før pandemien, som ifølge opplysningene da enten vil dreie seg om stengetid kl. 12 eller kl. 02, avhengig av hvor man befinner seg.

   

  (© Thailands Tidende. 17 juni 2022)

  17 June 17 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4588-thailand-pass-fjernes-fra-1-juli-lettelser-nar-det-gjelder-munnbind
 • Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk
  ASEAN-landene

  Mens salg av marihuana kan føre til dødsstraff eller lange fengselsstraffer i andre land i regionen, forsøker Thailand nå å finne en måte å tillate bruk på.

   

  Etter at den nye loven trådte i kraft 9. juni har det ikke uventet dukket opp rapporter om misbruk av marihuana. Det er snakk om personer som har spist for mye matvarer som inneholder sterk marihuana, og har blitt syk som følge av dette.

   

  Noen utsalg har tydeligvis forstått den nye loven slik at man kan selge matvarer som inneholder marihuana, uavhengig av styrken.

   

  Det er ikke i henhold til loven, men det er lett å skylde på den forvirrende lovgivningen.

   

  LES: Thailand dominerer nyhetsbildet, men hasjrøyking er fortsatt forbudt (10. juni 2022)

   

  Det gjenstår å se hvordan myndighetene reagerer på dette. Regjeringen har gitt regjeringspartneren Bhumjaithai den lovgivningen de ønsket, men hvis bruken utarter skal man ikke se bort fra at det vil slås ned på rusing. Ifølge loven er det nemlig medisinsk og kosmetisk bruk som er tillatt.

   

  Mange land i regionen følger nå spent med på hva som skjer i Thailand. De ønsker seg også det store eksportmarkedet man regner med Thailand får for marihuana, men vil ikke ha rusproblemer som en følge av dette.

   

  I desember 2018 ble Thailand det første landet i ASEAN som legaliserte cannabis for medisinske formål. Opprinnelig var det kun statlige sykehus som hadde lov til å gi cannabisolje (CBD-olje) til pasienter som gjennomgikk kjemoterapi og lider av en rekke kroniske sykdommer etter en leges resept.

   

  På grunn av bevis på at visse cannabisbaserte produkter har medisinske fordeler, omklassifiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) cannabis fra klassifisering IV til klassifisering I i januar 2019. Klassifisering IV inkluderer de sterkeste narkotiske stoffene.

   

  Sørøst-Asia har en rik historie med cannabis. Ganja er et sanskritbegrep i tillegg til det thailandske navnet på marihuana. Det har blitt brukt som medisin, spesielt som smertestillende middel, så vel som mat, smakstilsetning og stoff, og for dets psykedeliske egenskaper.

   

  Noen regioner i Myanmar, Kambodsja, Vietnam, Laos og Filippinene har drevet med cannabisdyrking lenge.

   

  Men i Vietnam er småskala cannabisdyrking nå straffet med en bot på 2 millioner til 5 millioner dong og en fengselsstraff på seks måneder, mens de som planter i større skala kan få syv år og bøter, ifølge en gjennomgang i avisen Asia Times.

   

  Cannabis er forbudt i Kambodsja, men ulike restauranter tilbyr cannabisretter rundt om i landet.

   

  Cannabis er forbudt i Laos, til tross for at det er mye dyrket og konsumert som mat av en rekke urbefolkningsgrupper.

   

  Både Laos og Kambodsja har til hensikt å undersøke cannabis for medisinsk bruk.

   

  Cannabis er et kontrollert stoff i Malaysia, Indonesia, Brunei og Singapore. Lovbrytere risikerer fengsling eller i verste fall dødsstraff.

   

  Myanmars myndigheter forbyr salg og distribusjon av cannabis. Gjerningsmenn kan bli dømt til minimum 15 års fengsel, uten maksimumsperiode. De står også overfor muligheten for å bli dømt til døden.

   

  I henhold til Republic Act 9165 eller Comprehensive Dangerous Drugs Act fra 2002 er cannabisbruk og besittelse straffet med fengsel og bøter på opptil 10 millioner pesos på Filippinene.

   

  (© Thailands Tidende. 16. juni 2022)

  16 June 16 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4587-thailand-florter-med-marihuana-andre-asean-land-sier-nei-takk
 • Kommentar: Endelig slutt på temperatursjekk? Her skynder man seg langsomt
  Kommentar: Endelig slutt på temperatursjekk? Her skynder man seg langsomt

  En thailandsk avis rapporterer at helsemyndighetene nå har begynt å vurdere logikken bak å ta temperaturen på befolkningen hver gang de beveger seg ut av døra.

   

  Du vet jo hvordan det er. Skal du innom en kiosk eller et kjøpesenter, eller et offentlig kontor eller mange restauranter for den saks skyld – så må de sjekke at du har normalt temperatur.

   

  Jeg har sjekket temperaturen min noen tusen ganger de siste drøyt to årene. Et par ganger har den vært over normalen. Da bare smiler betjeningen og rister på hodet. Jeg var jo ikke smittet, men jeg kunne vært det. Men temperaturmålingen hadde uansett ingen effekt.

   

  Så hva er poenget? Rapporter man lesere antyder at få virustilfeller er blitt oppdaget via denne metoden, og i hvert fall ikke etter at Omikron overtok som den dominante Covid-varianten.

   

  Men betjeningen har sine instrukser, så ikke forsøk å gå inn på en 7-Eleven uten å stikke hånda borti temperaturmåleren. Da roper de ansatte i kor.

   

  Thailands Tidende har dokumentert gjennom denne pandemien at den thailandske regjeringen ikke har vært særlig villig til å ta noen risiko på befolkningens vegne. Selv der en thai heller ville gått tilbake på jobb enn å hatt en liten risiko for å pådra seg en sykdom med lav dødelighet, har myndighetene satset på nedstengning.

   

  De som liker at myndighetene administrerer ens personlige risiko liker sikkert dette, mens de som vil ta egne valg i livet nødvendigvis har et problem med den høye grad av forsiktighet.

   

  Dr. Rungruang Kitphati sier i artikkelen til Matichon at Singapore fjernet temperatursjekk i fjor og at USA og Canada aldri anbefalte denne form for testing. 

   

  Så når det er stor enighet om at et tiltak ikke lenger har noe for seg, så tar det likevel lang tid før den thailandske regjeringen gjør noe med saken.

   

  De benytter seg av den normale tregheten man er vant til fra offentlige systemer. Det er kanskje akseptabelt, med mindre man kjenner til historien. De har nemlig handlet veldig raskt når situasjonen har vært motsatt, og de har følt at strengere tiltak har vært nødvendig.

   

  Det viktigste – og dyreste – eksempelet i så måte er da de stengte ned Test & Go over natta da Omikron dukket opp, og i praksis ødela årets høysesong for turistindustrien.

   

  LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. desember 2021)

   

  Når man styrer landet så har man ansvaret både for den statlige og den private sektor. Denne regjeringen har ikke tatt noen særlig risiko på vegne av offentligheten. De har vedtatt tiltak for å være hundre prosent sikre på at sykehusene ikke skulle bli overfylte av coronapasienter.

   

  Den private sektor virker å ha hatt liten innflytelse. De har vært villig til å ta risiko for å kunne komme tilbake på jobb, men de ropene har sjelden blitt hørt.

   

  Dette er ikke veldig ulikt responsen i mange land under pandemien, så thailandske styresmakter er ikke alene om denne policyen. Skrekkeksempelet er Kina, så man får prise seg lykkelig over at Thailand ikke har fulgt den kinesiske modellen, hvor de fortsatt stenger ned storbyer som Shanghai.

   

  Norge har i så måte vært et eksempel på at man i hvert fall forsøkte å ta hensyn til både privat og offentlig sektor. Og det virker ikke å ha hatt noen negativ innvirkning på smittetallene i Norge.

   

  Så er det også land som har vært mye strengere enn Thailand, så situasjonen kunne vært verre. Kina, Australia og Filippinene er på den lista.

   

  Men skal man derved si seg fornøyd med responsen fra thailandske myndigheter? Nei, ikke nødvendigvis, og i hvert fall ikke hvis de fortsatt insisterer på strenge tiltak lenge etter at de fleste andre land har avblåst pandemien.

   

  I denne sammenhengen er det også logisk å snakke om munnbind. For folk i Vesten er det utrolig at det fortsatt er et påbud om munnbind i Thailand. Dette er også noe som myndighetene snakker om å droppe, men foreløpig har ingen ting skjedd.

   

  Men det er forskjell på temperaturmålinger og munnbind. Sistnevnte kan ha en positiv effekt, hvis det brukes korrekt. Men dette bør være et personlig valg. De som ønsker ekstra sikkerhet og mindre risiko for smitte kan bruke munnbind, men at det skal være et påbud er noe mange setter spørsmålstegn ved nå.

   

  Dag A. Ekeberg


  Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

  (© Thailands Tidende. 15. juni 2022)

  15 June 15 2022
  dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4586-kommentar-endelig-slutt-pa-temperatursjekk-her-skynder-man-seg-langsomt